Popularni BiH meteorolog objasnio je zašto je Aurora bila crvene boje

Aurora borealis slikana iz Rogoznice Foto: Dina Županović

Aurora borealis, koja je nedavno bila vidljiva i na našim prostorima i dalje je tema kod mnogih ali zbog svoje boje pobuđuje i određene sumnje kod skeptika. Naime sa slika iz sjevernih krajeva koji su bliže polu, gdje je redovita pojava noću, boja gotovo nije nikada ili je rijetko crvena.

Tu nedoumicu razriješio je poznati BiH meteorolog Nedim Sladić koji osim što je zadivljen ovom pojavom također nije presretan radi boje te dodaje:

– Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore – napisao je Sladić.

Promatrana, dodaje, na područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

– Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – naveo je Sladić.

Polarna svjetlost je svjetlosna pojava u visokim slojevima Zemljine atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i raspršenih svijetlih ploha. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe.

Polarna svjetlost u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze električki nabijene čestice Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com