Jak potres s epicentrom kod Slunja, ravnateljica Seizmološkog zavoda: “Sve je je izraženija seizmička aktivnost”

Seismograph with paper in action and earthquake - 3D Rendering

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice”, objavila je Seizmološka služba. Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara.

Izvor: ESMC

Ines Ivančić, ravnateljica Seizmološkog zavoda, za N1 je kazala da je Hrvatska seizmički vrlo aktivna te se osvrnula na jutrošnji potres. “Područje je takvo da ne očekujemo osobitu štetu, a osjetio se u dijelu sjeverozapadne Hrvatske i prema jugu. Ovaj potres nije ništa neuobičajeno u ovom području.”

Komentirala je i koji su dijelovi Hrvatske seizmički posebno aktivni. “Kad govorimo o Hrvatskoj, govorimo o tom seizmički aktivnom području, naročito sjeverozapadna Hrvatska i obalno područje, Velebit, Dinara prema jugu”.

“Sve je je izraženija seizmička aktivnost i to je posljedica tektonskih gibanja. Afrička ploča gura Jadransku na Euroazijsku ploču i to su uzroci potresa kod nas u Hrvatskoj.”

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com