Stacionarna ciklona nakon istoka Europe seli uz obalu Libije

Početkom tjedna prolaz jalove hladne fronte inicirao je stvaranje ciklone u Jonskom moru koja je proteklih dana jugu Balkana donijela brojne probleme.

Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom i obilnim pljuskovima koji su uzrokovali pojavu bujičnih poplava pogodili su dijelove Grčke, Bugarske te Tursku. Uz veliku materijalnu štetu nevrijeme je odnijelo dva života dok se za pet osoba traga među kojima je i dvoje djece.

Ciklona će se od danas premjestiti u centralno Sredozemlje pa će istok Europe biti sve manje na udaru opasnog vremena što se ne može kazati za obalni dio istočne Libije koja će narednih dana biti u neposrednoj blizini stacionarne ciklone koja je prije nekoliko dana prema nekim modelima imala i obilježja sredozemnog uragana ili Medicanea.

Južni dio Jadrana zbog ovog sustava danas će prolazno imati djelomice sunčano vrijeme, a na otvorenom moru postoji mogućnost i za poneki pljusak. Zbog velike razlike u tlaku zraka između ciklone i anticiklone danas je ponovno na Jadranu vjetrovitije uz umjernu do umjerni jaku buru.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com