Pogoršanje u drugom dijelu tjedna, do tada ponovno ljeto

Nakon razdoblja hladnijeg vremena, u nekim krajevima gotovo i zimskog, drugi dio vikenda uz porast temperatura zraka donio je vremenske prilike kako i dolikuju sredini proljeća. Novi tjedan tako je započeo uz pretežno vedro vrijeme, a uz slab vjetar temperature zraka su već sredinom jutra u strelovitom porastu i lokalno dosegnule su vrijednosti od visokih 25°C. Sve je to uvod u gotovo ljetne vremenske prilike koje će ponovno zavladati ovim prostorima u prvom dijelu ovog prazničkog tjedna, dok ćemo se u drugom uz izraženije pogoršanje vratiti u proljetne okvire ali ovaj put bez jačeg zahlađenja.

Nad Jadranom prevladava polje visokog tlaka zraka koje će od sutra biti u postupnom slabljenju i u povlaćenju na sjever kontinenta. Prema sredini tjedna u Tirenskom moru doći će do formiranje ciklone i fronte koja će se u noći na četvrtak premještati preko Jadrana dublje u kontinent ali bez nekog većeg uspjeha jer će je anticiklona kao bedem držati nad ovim prostorima pa nam do drugog dijela vikenda slijedi dosta nestabilno razdoblje uz kišu i čestu pojavu pljuskova i neverina.

Danas u nastavku dana i dalje pretežno sunčano, u zaleđu od sredine dana lokalno uz porast naoblake. Puhati će slab vjetar jugozpadnih i zapadnih smjerova, a na moru i sjeverozapadnih. Temperature zraka iznadprosječne za doba godine uz maksimalne vrijednosti od 27, ponegdje stupanj do dva i više. Slične vremenske prilike prevladavati će i u utorak ali dojam pretežno sunčanog vremena sve više će kvariti visoki koprenasti oblaci.

Okretanjem vjetra na jugo u noći na srijedu započeti će postupna promjena vremena koja će glavninom nastupiti u kasnim večernjim satima te u noći na četvrtak pa će se veći dio prazničkog dana uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme moći provesti na otvorenom. Uz neznatno niže temperature zraka koje će se kretati u rasponu od 16 do 25°C jugo će prema večeri jačati na umjereno do umjereno jako, osobito uz obalu i na moru.

Sinoptička situacija u srijedu, izvor: MetOffice

Tijekom četvrtka dosta nestabilno uz kišu, pljuskove i neverine, a lokalno oboorine mogu biti i izraženije. Neznatno bolje ali i dalje promjenjivo prevaladavati će i tijekom petka i subote, a vjetar će svih ovih dana biti relativno slab i uglavnom južnih smjerova. Promjena će biti i u temperaturi zraka koja će se vratiti u višegodišnje prosjeke za doba godine uz dnevni hod između 11 i 17°C.

Prema današnjim prognostičkim modelima postupna stabilizacija uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme nastupiti će u drugom dijelu subote te osobito u nedjelju kada će vjetar okrenuti na slabe do umjerene vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova uz porast maksimalno dnevnih temperatura zraka koje će prijeći 20 stupnjeva.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com