Sudar hladne i tople zračne mase

Europa je ovih dana, a tako će biti i u većem dijelu narednog tjedna, u vremenskom smislu podjeljena na dva dijela i to vlažan i prohladan zapad i sjever te vrući jug. Upravo gdje se te dvije zračne mase sudaraju dolazi do razvoja jakih nevremena i lokalno obilnih oborina kao primjerice jučer u Grazu kada je za kratko vrijeme palo više od 100 litara kiše!

Na sjeveru Europe nalazi se duboka ciklona čiji se frontalni sustav kao granična crta proteže preko cijele kontinenta dok se iz srednjeg Sredozemlja preko Jadrana na sjeveroistok noseći u sebi i dosta saharskog pijeska premješta plitka ciklona.

Ovakav raspored baričkih sustava pridonjeti će u narednim danima dosta nestabilnim vremenskim prilikama, a na već spomenutim lokacijama sudara zračnih masa i razvoju jakih i olujnih sustava.

ESTOFEX- European Storm Forecast Experiment je za danas izdao najviša meteorološka upozorenja – level 3, u kojima izražava da postoji velika mogućnost stavaranja izraženo jakih grmljavinskih nevremena, tuče pa čak i tornada u djelovima sjeverne Italije, Austrije i zapadne Mađarske. Ti sustavu, ukoliko do njih i dođe, u pravilu u večernjim satima dijelom stignu i do dijela zapadne Hrvatske pa je taj dio zemlje upravo i najugroženiji, a tako će nažalost ostati i narednih dana.

Izvor: ESTOFEX

U Dalmaciji se ipak ne očekuje znatnije pogoršanje vremena ili jača nevremena ali i ovdje će biti nestabilno. Već danas uz pretežno oblačno vriejeme ima lokalno slabih pljuskova, a slično vrijeme nastaviti će se i u većem dijelu narednog tjedna u kojem će uz čestu izmjenu sunčanih i oblačnih perioda biti moguća i poneka kap kiše ili pljusak, a u zaleđu će vjerovatno doći i do uobičajnih posljepodnevnih grmljavinskih razvoja.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com