Na sjeveru Švedske i Finske temperature zraka spustile su se ispod -40 stupnjeva!

Temperature zraka su se u sjevernoj Europi po prvi put nakon 2021. godine spustile ispod -40 stupnjeva Celzijusa, objavio je u utorak Švedski meteorološki institut SMHI, a prenosi Jutarnji.

U nekim dijelovima sjeverne Švedske, poput sjeveroistočnog grada Umea, temperature su pale na najnižu vrijednost u posljednjih 12 godina.

Do četvrtka su obustavljene sve putničke željezničke linije koje prometuju sjeverno od Umea, a sve zbog povećanih sigurnosnih rizika izazvanih hladnoćom, prenijela je švedska državna televizija SVT.

Prema navodima SMHI-ja, područje visokog tlaka trenutno donosi izuzetno hladan zrak sjeveroistoku Švedske i sjeveru Finske. U Nikkaluoktu blizu Kirune, na sjeveru Švedske, zabilježene su temperature i do -41.6 stupnjeva Celzijusa.

Temperature zraka sredinom srijede na sjeveru Europe
Izvor: Meteociel

Najniže temperature u Švedskoj u ovom stoljeću zabilježene su u veljači 2001. godine, kad je u Storbu izmjereno -44 stupnjeva Celzijusa.

Temperature su također značajno pale i u susjednoj Finskoj. Diljem zemlje izmjerene su temperature između -20 i -30 stupnjeva, objavio je Finski meteorološki institut u utorak.

U dijelovima središnje i sjeverne Finske prognozira se da će narednih dana temperature zraka također se spustiti na vrijednosti do -40 stupnjeva.

Hladna zračna masa narednih dana će se po rubu anticiklone spustiti na veći dio središnje Europe, sve do Sredozemlja gdje će incirati ciklonalno polje i pogoršanje vremenskih prilika.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com