Europa se na početku godine našla na udaru ekstremnih vremenskih prilika

Europa se na početku 2024. godine suočila sa ekstremnim vremenskim prilikama, osobito njezin sjeverni dio kojeg je pogodila ekstremna hladnoća te zapadni koji se našao na udaru obilnih oborina i jako vjetra.

U mjestu Kvikkjokk-Årrenjarka u sjevernoj Švedskoj u srijedu je zabilježena temperatura od -43,6 stupnjeva Celzijevih, što je najniža izmjerena na tom području od početka mjerenja koje datira još iz 1887. godine, rekao je Sverker Hellström, meteorolog u Švedskom meteorološkom i hidrološkom institutu.

I na krajnjem sjeverozapadu Finske, u mjestu Enontekiö, temperature zraka spustile su se do -42,4 stupnja Celzijusa, što je najniža zabilježena temperatura u toj zemlji u posljednjih 18 godina. Snježna oluja zahvatila je i Dansku ostavljajući mnoge zarobljene u automobilima i po 20 sati. Nažalost u lavini u Finskoj prilikom skijanja nastaradali su majka i dijete.

Južnije u Europi temperature su puno blaže, no dijelom zemalja haraju smrtonosne poplave, osobito u južnom dijelu Velike Britanije gdje je oluja odnijela i jedan život.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com