Oluja Ciaran pustoši Europom, sutra kod nas crveni meteo alarm

Jaka oluja koja se središtom nalazi iznad Velike Britanije pogodila je danas veliki dio zapadne Europe i odnijelo šest života te uzrokovala velike probleme u prometu.

Brzina vjetrova koji su podignuli valove visoke i do 20 metara u kanalu La Manche prelazila je danas 160km/h, a na obali Francuske zabilježeni su udari koji su prelazili 200km/h!



Crveni alarm za dio Hrvatske

Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite poslijepodne, a prenosi Index. Za dio Hrvatske za sutra je izdano narančasto upozorenje zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih mjerodavnih službi susjednih zemalja, danas tijekom popodneva i večeri, kao i tijekom noći na petak doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tijekom petka. Najveće oborine prilikom prolaska ove ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše. 

Na ostalom području Hrvatske očekuje se od 30 do 65 milimetara kiše, ali se lokalno očekuju i olujna nevremena uz jake pljuskove i umjerene oborine koje mogu prouzročiti bujične poplave, a na gradskim područjima vrlo opasne urbane poplave.

“Ne izlaziti ako nije nužno”

U Dnevniku Nove TV gostovao je Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju civilne zaštite.

“U crvenom su Rijeka, Knin i Split. To treba shvatiti ozbiljno. Ne treba zanemariti. Očekujemo jake padaline, vjetar i grmljavinu. Trebali bi biti pripremljeni na te tri stvari”, rekao je Marević i naglasio kako je sustav SMS poruka s upozorenjima spreman te će ljudi putem njega biti obaviješteni ako bude opasnosti i ako nije nužno da ne izlaze dok se nevrijeme ne smiri.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com