Obilne oborine u okolici Rijeke, šibensko područje podbacilo

Učestali frontalni prolazi i ciklone tijekom listopada donijele su znatne količine kiše na Jadranu i uz njega pa je na mnogim lokacijama ona i iznadprosječna.

To se posebno odnosi na sjeverni dio Jadrana, točnije šire riječko područje koje za vrijeme izrazite južine prima velike količine orografske kiše koja je sa današnjim danom dosegnula akumulaciju lokalno i preko 500 litara kiše po metru četvornome!

Osim na krajnjem jugu Istre ovaj poluotok je također dobio pristojne količine oborina koje se kreću u prosjeku između 100 i 200 litara, a slične brojeke su i u dijelu dalmatinskog zaleđa, napose na području zabiokovlja i u krajevima podno Dinare i Kamešnice.

Klimatska analiza mjeseca koja će biti uskoro objavljena od strane DHMZ po pitanju oborina zasigurno će šire šibensko područje staviti u kategoriju ispod prosjeka što potvrđuju i mjerenja meteo postaja. Očekivana količina oborina prema višegodišnjem mjerenju u listopadu kreće se oko 86 litara međutim postaje na području Grada jedva da broje malo iznad 30 litara što je otprilike tek 40% mjesečnog prosjeka. Malo bolja situacija je na zapadu pa su vodičke postaje na 75% prosjeka, a najveći pad je zabilježen na krajnjem jugu gdje je palo tek 20-tak litara što je tek 30% od prosjeka.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com