Meteo postaja u Putičanju nadograđena u agrometeorološku

Automatska meteorološka postaja u Putičanju ovih dana opremljena je i nadograđena sa dodatnim senzorima za mjerenje temperature zraka pri i u tlu kao i vlažnosti tla te je nakon probnog testiranja puštena u rad čime su podaci dostupni svim zainteresiranim dionicima projekta.

Senzori za temperaturu i vlažnost tla ukopani su na dubinama od 15 i 30 centimetara, dok se jedan temperaturni senzor sa termo zaklonom nalazi iznad samog tla čime su se dobili iznimno korisni podaci osobito za poljoprivrednike koji će na osnovu njih u realnom vremenu znati trenutno stanje tla i kako ga adekvatno navodnjavati, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete i prinosa poljoprivrednih kultura kao i zaštite biljki od prizemnog mraza. Osim ovih parametara agrometeorološka postaja korisnicima će pružati i niz drugih informacija od kojih izdvajamo količinu oborina i brojanje kišnih dana, na mjesečnoj i godišnjoj razini. U planu je nadogradnja sustava dodatnim senzorima za praćenje stanja lista te instalacija specijaliziranog programa za vinovu lozu koji će savjetodavno pružati informacije na osnovu dobivenih mjerenja senzora.

Projekt koji je financiran od strane Odjela za poljoprivredu Šibensko-kninska županija osim korisnih podataka za poljoprivrednike osigurati će i kontinuiranost mjerenja i prikupljanje meteoroloških podataka na ovom području, a sve u svrhu izrade klimatske slike lokacije i praćenja promjena u klimi.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com