DHMZ: Kraj babljeg ljeta

Nakon iznadprosječnog rujna, i listopad je do sada bio topliji od prosjeka. Dapače, u nekim su gradovima zabilježene i nove rekordne vrijednosti za najvišu listopadsku temperaturu, započinje uvod DHMZ-ovog priopćenja u kojem se osvrću na najavljenu promjenu vremena koja nastupa glavninom tijekom sutrašnjeg dana.


Prizemna sinoptička karta za nedjelju 15. listopada 2023. u 12 UTC (izvor: DWD)

Frontalni sustav povezan s ciklonom nad Skandinavijom stići će do zapada Hrvatske u noći na nedjelju te se, zbog jačanja anticiklone sa sjeverozapada, glavninom već početkom ponedjeljka premjestiti preko nas dalje na istok. S prolaskom fronte pritjecat će zamjetno hladniji zrak.

Ukupna 24-satna količina oborine (mm) za nedjelju 15. listopada 2023.

Uz naoblačenje očekuje se kiša koja će najprije zahvatiti zapadne krajeve Hrvatske, a tek u noći na ponedjeljak stići će i do krajnjeg juga pri čemu će oborine lokalno biti i obilnije. Najizglednija je u gorskim krajevima, dijelu središnje Hrvatske te na sjevernom Jadranu gdje su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Temperatura zraka u većini krajeva bit će osjetno niža nego u subotu, a osjet hladnijeg vremena dodatno će doprinijeti umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu, te jaka do olujna bura na moru.

Udari vjetra (m/s) u nedjelju 15. listopada 2023. u 18 UTC

Uz jačanje anticiklone već će ponedjeljak biti sunčaniji i u mnogim dijelovima Hrvatske manje vjetrovit, no zbog zadržavanja vlage u blizini naših krajeva ne i posve stabilan.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com