U Stankovcima postavljena meteo postaja

Automatska meteorološka postaja Davis Pro2 Plus koja je opremljena senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti, tlaka zraka, smjera i brzine vjetra, količine oborina te dodatnima za visinu UV index-a te jakost solarnog zračenja financrina je od strane Općine Stankovci koja je sredstva za projekt osigurala preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podaci sa meteorološke postaje koja je postavljena u dvorištu OŠ Petar Zoranić omogućiti će sustavno praćenje vremena kao i bazu za izradu klimatske slike lokacije te praćenja klimatskih promjena. Nabavom dodatnih senzora u budućnosti ova meteo postaja može se nadograditi u agrometeorološku.

Osim što će meteo postaje široj zajednici omogućiti sustavno praćenje meteoroloških prilika u realnom vremenu, koje će biti besplatno i javno dostupno na internetu, cilj je kroz sustav volontiranja uključiti i učenike koji će opremu koristiti i kroz svoj proces školovanja. Time će u sklopu meteoroloških grupa i uz asistenciju profesora izmjerene vrijednosti obrađivati i razmjenjivati ih u sklopu svjetske Globe mreže čime će se kod najmlađe populacije poticati interesi za znanošću i širiti svijest o potrebi zaštite okoliša u vremenu sve očitijih promjena u klimi.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com