Spas u obliku kiše stiže Grčkoj, kod nas stabilan ali i vjetrovit tjedan

Foto: Ivica Grbelja

Foto: Ivica Grbelja

U polju povišenog tlaka zraka danas se preko nas sa sjevera kontinenta premješta oslabljeni frontalni poremećaj pa je nakon pretežno vedrog jutra od sredina dana došlo do porasta visoke naoblake. Uz slab, a na moru umjeren sjeverozapadnjak dnevne temperature zraka za nijansu su više nego jučer i kreću se približno oko 30°C.

U nastavku dana jalovi sustav koji samo gorskima krajevima i dijelu unutrašnjosti zemlje može donijeti slabe oborine brzo će se premjestiti na jug kontinenta gdje će se u narednim danima formirati ciklona i donijeti dugo priželjkivanu kišu Grčkoj koja je ove godine pogođena katastrofalnim požarima.

Kombinacija visokog tlaka zraka nad kontinentom i ciklone u istočnom Sredozemlju koja će se sredinom tjedna premjestiti prema obalama Sicilije i Libije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u narednom tjednu će donijeti stabilno i pretežno sunčano vrijeme dok će na dijelu srednjeg te osobito na jugu zbog blizine ciklone uz povremeno više naoblake lokalno biti slabih pljuskova ili ponekog neverina, uglavnom na otvorenom moru.

Velika razlika u tlaku zraka na relativno malom području već u noći na ponedjeljak pojačati će buru koja će na udare biti do umjereno jaka, a osim sutra pojačana će biti i u utorak. Od srijede će dnevni vjetrovi okrenuti na slabe do umjerene sjeverozapadne i jugozapadne smjerove što će označiti i povratak ljetnog vremenskog obrasca uz maksimalne dnevne temperature zraka od oko 30 stupnjeva.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com