Iz DHMZ-a: Pripremite se na jako nevrijeme, stižu tuča, pijavice i oluje!

Dosadašnja upozorenja za vrućinu i toplinski val zamjenjuju ona za početkom tjedna ponegdje obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme, tuču, jak i olujan vjetar, pa i pijavice, javlja HRT, Pritom će osobito od utorka biti osjetno svježije nego prošlih dana, a promjenjivo “samo” do četvrtka, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Na sjevernom Jadranu pljuskovi i grmljavina mogući su već u noći s nedjelje na ponedjeljak. Tijekom ponedjeljka i na moru i u gorju vrlo nestabilno – lokalno je vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša, a moguća je i tuča. Pritom će puhati mjestimice jako jugo i jugozapadnjak, a i vrućina će popustiti – rekla je dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

– U Dalmaciji i u ponedjeljak vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 32 do 35 °C. Od sredine dana vrlo je velika vjerojatnost jače izražene nevere uz obilniju kišu, a na moru su moguće i pijavice. More će biti i valovito zbog jakog juga i jugozapadnjaka – dodala je Mikuš Jurković.

– Razmjerno valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske. Prvi dio dana prevladavajuće sunčan – temperatura zraka ujutro između 25 i 27 °C, a najviša dnevna do 33 °C. Ali popodne i osobito navečer raste vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme – uz obilnu oborinu u kratkom vremenu može biti i bujičnih i urbanih poplava – ustvrdila je meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– Idućih dana također treba računati na mjestimice jače izražene pljuskove i grmljavinu, na moru moguće i pijavice, a još u utorak jako jugo i južni vjetar koji će u srijedu oslabjeti – rekla je meteorologinja.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com