Na Krapnju postavljen novi proizvod udruge – Meteo totem

Projekt udruge “Sustavi automatskih meteoroloških postaja u službi monitoringa klimatskih promjena i ublažavanja njihovih posljedica na otocima” kojeg u 80% udjelu sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakon Žirja, Zlarina i Kaprija stigao je i na otok Krapanj na kojem je ovog vikenda instaliran novi proizvod udruge nazvan Meteo totem.

Na njemu će se stanovnicima otoka ali i gostima osim podataka koje će izmjeriti automatska meteorološka postaja i sonda temperature mora na hrvatskom i engleskom jeziku prezentirati pomorska prognoza PMC Split, obavijesti vezane iz sustava Meteoalarma, aktualne meteorološke podatke izmjerene na obližnjim meteo postajama kao i u većim centrima u Hrvatskoj, radarske snimke oborina kao i zapise sa grmljavinskog senzora, mjesečeve mijene, podatke o plimi i oseki te razne druge bitne informacije. Uz meteo podatke putem display-a informirati će se javnosti i o rastućoj prijetnji klimatskih promjena za održivi razvoj Hrvatske uz upoznavanje sa Strategijom prilagodbe klimatskim promjenama.

Realizacijom ovih projekata na otocima šibenskog arhiplega omogućiti će se sustavno praćenje vremenskih prilika u realnom vremenu što će otočnoj populaciji koja okrenuta moru i ovisi o njegovim čudima osigurati brzu i točnu informaciju. Sustavnim prikupljanjem podataka i njihovom obradom dobiti će se pokazatelji klimatskih promjena, a brojanjem sunčanih sati i informacija o iskoristivosti solarnih ploča za proizvodnju električne energije kao i kolektora tople vode.

Dugoročno na portalu Šibenik Meteo te putem medija široj javnosti prezentirati će se dobiveni rezultati mjerenja uz održavanje radionica sa članovima udruge kao i svima zainteresiranima.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com