Sparno i vruće vrijeme početkom tjedna prekinuti će nagla promjena vremena

Nad Jadranom se nalazi polje približno srednjeg i izjednačenog tlaka zraka, a frontalni sustav koji se približava sa sjeverozapada kontinenta u narednom tjednu će uz formiranje ciklone donijeti izraženiju promjenu vremena praćenu kišom i grmljavinskim pljuskovima, jakim jugom i padom temperature zraka.

Prije toga valja izdržati vrući vikend kao nastavak toplinskog vala, najizraženiji ovog ljeta, koji nas već više od tjedan dana mrcvari visokim dnevnim i noćnim temperaturama zraka i napose visokoj vlažnosti koja uzrokuje sparinu, posredno time visok osjet topline.

Subota će donijeti pretežno sunčano vrijeme, a uz slabe vjetrove jugozapadnih smjerova temperature zraka će biti slične onima od prethodnih dana, dakle uz dnevne maksimalce više od 35, a noćne između 25 i 28°C.

Jugo koje će zapuhati u drugom dijelu nedjelje, koja će biti jednako vruća kao i prethodni dani, uz pad tlaka zraka i postupni porast naoblake u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima označiti će uvod u najvaljeno pogoršanje vremena koje nastupa u ponedjeljak, a formiranjem ciklone produžiti će se sve do četvrtka, kako to predviđaju zadnji prognostički modeli.

Predfrontalne i frontalne aktivnosti već su nastupile u krajevima zapadno od nas pa je sinoć u Austriji bilo lokalno žestokog nevremena. Jače nevrijeme zahvatilo je Graz i okolicu, a koliko je tuča bila velika i žestoka pokazuju i slike oštećenih automobila. Obzirom na akumuliranu toplinu jačeg nevremena u narednim danaima biti će i na ovim prostorima.

Graz, foto: Idokep
Graz, foto: Idokep


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com