Vikend vruć, danas lokalno uz pljuskove

Foto: Ivan Ivičin

Nad Jadranom se zadržava polje srednjeg tlaka zraka dok po visini, glavninom južnije od Šibenika, kruži vlažn i nestabiln zrak. U skladu s takvom sinoptičkom situacijom prvi dio vikenda neće biti posve stabilan pa se poslijepodne u zaleđu uz lokalno jači razvoj naoblake očekuje formiranje olujnih oblaka – kumulonimbusa, koji se u kasnim poslijepodnevnim i predvečernjim satima mogu spustiti i do dijela obale. Obzirom da se glavnina vrtloga nestabilnog zraka nalazi nad BiH najviše izgleda za lokalne razvoje ima područje uz dinarski planinski masiv, odnosno zabiokovlje i dijelom obalni dio od Šibenika prema jugu, osobito splitsko i makarsko područje.

Vrućinu i maksimalne temperature zraka do 35°C danas neće ublažiti niti sjeverozapadnjak koji će na moru od sredine dana biti i pojačan. Navečer će sa zalazom sunca uz gašenje olujnih sustava u zaleđu i raskidanjem naoblake zapuhati slaba bura.

Nedjelja će u odnosu na subotu biti stabilnija pa će prevladavati pretežno vedro vrijeme uz slabe vjetrove s mora koji su odlika stabilnog ljetnog vremena. Vruće vrijeme i visoke temperature zraka pratiti će nas i sutra pa nakon jutarnjih 23 dnevni maksimalac dosegnuti će lokalno i 36°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com