Promjena stigla i u Dalmaciju: U Drnišu palo preko 100 litara kiše

Ciklona i frontalni poremećaj nakon što su prethodno zahvatili sjeverni Jadran i kontinentalni dio zemlje gdje je jučer već u prvom dijelu dana lokalno bilo jakog nevremena i obilnih oborina sinoć je zahvatila i jug zemlje.

Šire šibensko područje nevrijeme je zahvatilo iza 23h i to prvo vanjske otoke i krajnji zapad, a zatim i ostatak Šibensko-kninske županije. Nakon prvog vala koji je očekivano bio najjači tijekom noći nastavili su se pljuskovi, a iza 7h uslijedio je i novi neverin.

Prema mjerenjima automatskih meteoroloških postaja za doba godine pale su impresivne količine kiše koje se ovisno o lokaciji kreću između 25 do 100 litara kiše koliko je u 9h izmjereno u Drnišu. Šire gradsko područje Šibenika u sklopu pogoršanja ima akumulaciju od 40 do 60 litara, zapadni dio Šibensko-kninske županije između 25 u Pirovcu do 64 litre u Vodicama, jug od 36 do 55, a otoci od 50 do 65 litara po metru četvornome.

Kninsko područje, gdje je danas glavna proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana Hrvatskih branitelja također se našlo na udaru nevremena kako sinoć tako i jutros. Prema mjerenju meteo postaje malo prije 10h akumulacija oborine u sklopu pogoršanja iznosi 80 litara.

Temperature zraka u odnosu na prethodna 24h niže su u prosjeku između 5 i 12 stupnjeva, pri čemu je najmanja razlika na jugu, a najizraženiji pad u dijelu zaleđa, odnosno na drniškom području. Jutros je tako najhladnije u Drnišu gdje se temperatura zraka spustila na svega 17°C, a najtoplije je na jugu i to u Rogoznici sa 23, odnosno na Punta Planki sa 24°C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom prevadavati će u prvom dijelu dana, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Sredinom dana i poslijepodne na Jadranu i predjelima uz njega sve češća sunčana razdoblja, no i dalje je ponegdje moguća kiša i pljuskovi. Uz umjeren, na moru i umjereno jak sjeverozapadnjak, najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 28°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com