Vikend stabilan i bez toplinskog vala

Foto: Ksenija Ševerdija

Foto: Ksenija Ševerdija

Nad Jadranom se trenutno zadržava polje srednjeg tlaka zraka, a sjevernije od nas premješta se hladna fronta koja neće bitnije utjecati na vrijeme u Dalmaciji.

U takvim okolnostima očekuje nas stabilan vikend i za doba godine temperature zraka koje će biti u višegodišnjem prosjeku, za mnoge ugodne nakon niza dana s nesnosnim vrućinama i sparinom. Minimalne vrijednosti u ranim jutarnjim satima kretati će se od 18 u zaleđu do 22°C uz obalu, a maksimalne dnevne dosegnuti će oko 30, ponegdje stupanj do dva više.

Vjetrovi će zbog premještanja fronte imati slabe do umjerene južne i jugozapadne smjerove, a sutra od sredine dana sjeverozapadne koji će prolazom fronte kroz kontinentalni dio zemlje i BiH prema večeri i u noći na ponedjeljak okrenuti na umjerenu buru.

Subota će obilovati sunčanim satima dok će nebo u nedjelju biti prošarano s povremeno više srednje i visoke naoblake koja će biti uglavnom jalova i samo lokalno može donijeti poneki slab pljusak na planinskim masivima u zaleđu Dalmacije.

More nakon što se početkom tjedna pregrijalo i približilo rekordno visokim vrijednostima od 29 i 30 stupnjeva sa sjevernim vjetrovima i nešto nižim temperaturama zraka “rashladilo” se za par stupnjeva pa sada za mnoge ima ugodne temperature koja se ovisno o lokaciji kreću između 25 i 27°C, a jedino potopljeno ušće Krke ima izraženiji pad pa tako primjerice kod Skradina sonda mjeri 22°C. Prilkom boravka na plaži i na otvorenom ne zaboravite se adekvatno zaštititi od opasnog UV zračenja koje u periodu od 10 do 16h ima visoke vrijednosti.


Sinoptička situacija, izvor: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com