Obilne kiše uzrokovale brojne probleme i u Šibensko-kninskoj županiji

U Šibensko-kninskoj županiji bujične vode zaprijetile su kućama u Bribiru. Povodanj je zaustavljen brzom intervencijom Grada Skradina koji je pravovremeno angažirao građevinske strojeve koji su prokopali kanal i preusmjerili bujicu. Situacija je pod kontrolom, ali građevinska mehanizacija je još uvijek u pripravnosti zbog najave novih obilnih padalina. Bujične vode pojavila su se i na području Grada Vodica iu Grada Knina, a u općini Biskupija na nekim se mjestima izlila rijeka Kosovčica i poplavila podrume okolnih kuća.

Jučer u 18:00 sati aktiviran je Stožer civilne zaštite općine Kistanje zbog izbijanja podzemnih voda koje su izazvale plavljenje. Najugroženije je naselje Torbice i cesta od Macura prema Nuniću. Zbog podizanja razine vode na ŽC 6026 u mjestu Torbice, radnim strojem prokopan je kanal kako bi voda otjecala s ceste u polje.Također se postavljaju vreće s pijeskom oko kuća u Torbicama i ispumpava se voda iz dvorišta dviju poplavljenih kuća, stoji u priopčenju Ravnateljstva civilne zaštite.

Foto: NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka” zatvorila je za posjećivanje Skradinski Buk i Roški slap gdje se rijeka Krka izlila iz korita i potopila pješačke staze i mostove, a zabrana posjećivanja trajat će do povlačenja vode, navode iz NP Krka.

Video: NP Krka

Uslijed obilnih oborina došlo je do zamućenja vode u izvorištu Jaruga, te je mutnoća iznad dozvoljenih vrijednosti. Takva voda se ne preporučuje za piće jer nije sukladna Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava na krškim područjima i obično traje nekoliko dana. Isporučena voda se redovno dezinficira. Unatoč tome što ovakva voda nije štetna za zdravlje, preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži, te da se nakon toga bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje i sve druge sanitarne potrebe.Obavijest o zamućenju vode odnosi se na područje županije koje se opskrbljuje s izvorišta Jaruga a koje obuhvaća sve potrošače na području Šibenika prema Murteru i Stankovcima, zatim prema Rogoznici te dalmatinsku zagoru (Mirlović Zagora, Perković i Primorski Dolac), javaljaju iz Vodovoda.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com