Meteo postaju u Vodicama zamijenila suvremenija verzija

Automatska meteorološka postaja WS2310 koju je Denis Brlas postavio na obiteljskoj kući u Vodicama 2010 godine, u vrijeme kad je amaterska meteorologija bila u punom zamahu i kada je na nacionalnoj razini nekolicina zaljubljenika u meteorologiju krenulo u izgradnju mreže meteo postaja koje će podatke na internet slati u realnom vremenu, jučer je zamijenila profesionalna meteo postaja američkog proizvođača Davis.

Vantage Vue opremljena je sa senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina. Uz meteo postaju staro mini računalo Alix 1D zamijenjeno je sa Raspberry Pi 3B+ koji će osigurati kontinuirano slanje podataka sa postaje na server Šibenik Meteo kao i pohranu podataka u intervalu od 1 minute.

Uz ovu postaju na vodičkom području aktivne su još četri meteo postaje od kojih su tri u Vodicama i jedna u Prvić Šepurinama. Ovako razgranatom mrežom osigurano je kvalitetnije praćenje meteo prilika na ovoj mikrolokaciji kao i stabilnost rada ukupne mreže meteo postaja u Šibensko-kninskoj županiji, odnosno na nacionalnoj razini pa i šire obzirom da se podaci razmjenjuju sa drugim meteo servisima, znanstvenim organizacijama kao i svima zainteresiranima.

Projekt je financiran sredstvima koje je osigurao Grad Vodice za rad udruge u 2023. godini.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com