Nestabilno vrijeme u četvrtak uvod u klimatološki početak jeseni

Foto: Ivica Grbelja

Nad Jadranom se zadržava polje srednjeg tlaka, a s jugozapada po visini pritječe vlažan i nestabilan zrak pa će se u takvim okolnostima razdoblje nestabilnog i promjenjivog vremena kojeg karakteriziraju lokalni razvoji i pljuskovi nastaviti kako danas tako i u većem dijelu tjedna. Glavnina nestabilnog vremena uz kišu i pljuskove očekuje se tijekom četvrtka kada će se preko Jadrana premjestiti frontalni sustav. U danima vikenda stabilnije uz više sunčanih perioda ali i svježije uz niže temperature zraka, u prosjeku i do 5 stupnjeva.

Početak tjedna donio je nastavak vremena od nedjelje koja je obilovala lokalnim nestabilnostima. Rano jutros manji neverin stvorio se na moru južno od Rogoznice i slabe pljuskove praćene grmljavinom donio uskom području oko Sevida. Nakon djelomice do pretežno sunčanog jutra nastavak dana ponovno će donijeti jači razvoj naoblake u zaleđu koji će lokalno biti praćen pljuskovima i grmljavinom.

I sutra, kao i u srijedu prevladavati će slične vremenske prilike uz naznaku da će dnevni razvoj naoblake u zaleđu biti slabiji, a pljuskovi rijetki ili će potpuno izostati. Uz slabe vjetrove sjeverozapadnih do zapadnih smjerova temperature zraka u prvom dijelu tjedna kretati će se od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 30°C.

U četvrtak na prvi dan klimatološke jeseni umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz čestu pojavu kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Uz slab vjetra jugozapadnih ili promjenjivih smjerova temperature zraka će imati mali dnevni hod od 21 do 25°C.

Od petka i u danima vikenda prevladavati će stabilnije vremenske prilike uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Atmosfera niti u tim danima neće biti posve stabilna pa se uz jači razvoj naoblake lokalno ne isključuje poneki pljusak ili neverin. Vjetar će okrenuti na slabe jugozapadne i južne smjerove, a temperature zraka biti će ugodnije i niže u odnosu na prvi dio tjedna pa će se jutarnji minimalac kretati oko 20, a maksimalna između 25 i 27°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com