EU pogodila najgora suša u posljednjih 500 godina

Europska komisija u utorak ke priopčila da očekuje oko 15 posto niži prosječni prinos u kukuruzu i soji jer kontinent doživljava najgoru sušu u posljednjih 500 godina, prenosi Anadolu Agency

“Čini se da je sadašnja suša najgora u najmanje 500 godina”, upozorava Zajedničko istraživanje Europske komisije u svom najnovijem izvješću. 

Prema studiji, veliki manjak oborina utječe na poljoprivredu i povećava rizik od šumskih požara stvarajući “zabrinjavajuću situaciju” u kojoj je 64% teritorija Europske unije pod upozorenjem ili pripravnošću. Negativni učinci suše vidljivi su na vegetaciji i usjevima u 17% Europske unije, dok je vlažnost tla manjkava na dodatnih 47% teritorija unije. Komisija Europske unije zbog dugotrajne suše predviđa od 12 do 16% manje uroda kukuruza, soje i suncokreta u usporedbi s petogodišnjim prosjekom. 

Nekoliko država članica EU-a poduzelo je mjere za ograničavanje potrošnje vode budući da bi zalihe mogle biti ugrožene sljedećih tjedana. Topliji i sušniji uvjeti od uobičajenih vjerojatno će se pojaviti u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji u nadolazećim mjesecima, do studenog 2022. Posljednjih dana, oborine su ublažile uvjete suše u nekim regijama Europe. No, donijele su nove izazove jer su se u nekim područjima dogodile u obliku jakih grmljavinskih nevremena. 

Nedostatak oborina zahvatio je i gotovo sve rijeke diljem Europe, uzrokujući poteškoće u energetskom i prometnom sektoru, ističe se u izvješću.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com