Grčku zahvatilo jako nevrijeme

Jaka lokalna nevremena pogodila su Grčku i istok Balkana, a u tom dijelu Europe i za danas u najavi postoji velika opasnost od obilnih pljuskova praćenih grmljavinom, kao i od poplava i bujica.

Uzrok ovog nestabilnog vremena je visinska ciklona koja se prethodnih dana zadržavala u blizini naših krajeva, a sada se svojim centrom premjestila istočnije.

Na udaru su se posebno našli otoci u Egejskom moru gdje je obilna kiša poplavila otok Andros, a na Mikonosu je snimljena i pijavica.

Nevrijeme je zahvatilo i otok Santorini gdje su brojni automobili ostali zarobljeni u blatu.

Mobilni operateri su sve građane ali i turiste prethodno obavijestili da se u narednih 48h očekuju izrazito nepovoljne vremenske prilike i da se nepotrebno ne izlažu na otvorenom za vrijeme nevremena.

Više od 50 ovaca ubijeno je u regiji Vlacha u Metsovu, u sjevernoj Grčkoj, nakon što ih je u utorak pogodila munja tijekom poslijepodnevnog nevremena. 

Prema državnoj radioteleviziji ERT, česte grmljavinske oluje koje su izbile posljednjih dana posebno su intenzivne s puno munja. Grčka je visoko na popisu zabilježenih smrti ljudi pogođenih gromom u Europi. 

“Nažalost, Grčka ima statistički vjerojatno najveći broj smrtnih slučajeva od drugih zemalja u Europi zbog udara groma”, rekao je direktor obuke Hellenic Rescue Teama, Zafiris Trombakas, u intervjuu za radio stanicu Atene-Makedonian News Agency. 

Izvor: Facebook

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com