Od sredine tjedna popuštanje toplinskog vala uz mogućnost za lokalne nestabilnosti

Nastavlja se val vrućina, a osim visokih dnevnih vrijedosti i noćne temperature zraka su dosta visoke što kod mnogih izaziva nelagodu i slabo spavanje, tim gore jer se toplina “uvukla” u stambene objekte.

Ipak na vidiku je promjena vremena koja će sasvim sigurno otpuhati toplinu sa ovih prostora, a oborine kako to već biva ljeti u Dalmaciji za sada vrlo vjerovatno da će ponovno izostati ili će biti zanemarive.

Nad Skandinavijom se nalazi ciklona čije se pripadajuće hladne fronte premještaju prema Jadranu, a prva se očekuje već sutra od sredine dana. Njezinom prolazom i uspostavom anticiklone nad kontinentom otvoriti će se put pritjecanju svježeg zraka sa sjevera kontinenta koji će temperature zraka vratiti u ugodne ljetne vrijednosti.

Danas pretežno sunčano i vruće, a poslijepodne u zaleđu i to ponajprije na planinskim masivima uz jači razvoj naoblake postoji mogućnost za poneki pljusak praćen grmljavinom. Puhati će slab vjetar zapadnih i jugozapadnih smjerova, a temperature zraka kretati će se od 27 do 35°C.

I sutra vruće ali zbog približavanja fronte od sredine dana uz sve više naoblake, osobito poslijepodne i navečer kada će se sa mora navući visoka naoblaka koja će biti dio ostataka grmljavinskih sustava koji će sredinom dana zahvatiti Apenine. Povremena kiša uz obliku lokalnih razvoja moguća je poslijepodne na planinskim masivima, a navečer i noću na moru i ponegdje uz obalu. Slab vjetar sa mora jugozapadnih i južnih smjerova prema večeri će zamjeniti slaba do umjerena bura. Temperature zraka u odnosu na ponedjeljak neće doživjeti veću promjenu pa će i dalje biti visoke i kretati se u rasponu od 26 do 34 stupnja.

Vrijeme u srijedu biti će slično onom od utorka pa će prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz povremeno promjenljivu naoblaku, a lokalno može biti slabih pljuskaova i grmljavine. Uz slabe vjetrove morskih smjerova i temperature zraka će biti u rasponu onih od prethodnih dana.

Od četvrtka pa do kraja tjedna nastupaju ugodnije vremenske prilike uz temperature zraka sredinom dana niže i do pet stupnjeva. Iako će u regiji i dalje biti poprilično nestabilno prognostički modeli Dalmaciji i dalje ne daju neke ozbiljne oborine pa će uz izmjene sunčanih i oblačnih perioda tek lokalno postojati mogućnost za poneki pljusak i to najvjerovatnije u prvom dijelu subote. Sve dane puhati će slabi vjetrovi sa mora, zapadnih i jugozapadnih smjerova, a noću burin.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com