Ovog tjedna od udara munja u svijetu dosta nastradalih

Najmanje 14 osoba je poginulo, a još 16 ozlijeđeno nakon što ih je u srijedu udario grom u odvojenim incidentima u Uttar Pradeshu u Indiji, rekli su dužnosnici. 

Indijski ministar Yogi Adityanath najavio je financijsku pomoć obiteljima nastradalih, stoji u priopćenju.

Munje i gromovi su česta pojava u Indiji u vrijeme monsuna koji počinju u lipnju i traju do rujna.

Nešto hladniji vjetrovi sa arapskog mora sudaraju se s toplim vjetrovima iz sjeverne Indije što dovodi do iniciranja više oblaka nego što je to uobičajeno i samim time i do pojave jakih grmljaviskih nevremena.

Zbog velikog broja ljudi koji rade i žive na otvorenom kao i slabo razvijene mreže za uzbunjivanje svake godine u Indiji od udara munje strada gotovo 2000 ljudi.

Istodobno na drugom kraju svijeta jedan vojnik je poginuo, a devet ih je ozlijeđeno nakon udara groma u Fort Gordon, bazi američke vojske u istočnoj Georgiji. 

“Teška srca Fort Gordon potvrđuje da je jedan od vojnika u udaru groma danas poslijepodne podlegao ozljedama”, rekla je Anne Bowman, zamjenica službenika za odnose s javnošću Fort Gordona. 

Identitet vojnika neće biti objavljen dok se ne obavijesti najbliža rodbina, rekao je Bowman. Fort Gordon nije objavio stanje devet ozlijeđenih vojnika. 

U srijedu u 11:10 ujutro, Fort Gordon Range Control izvijestio je da je 10 vojnika “zadobilo ozljede povezane s udarom groma” na jednom od područja za obuku, prenose američki mediji.

Fort Gordon nalazi se u blizini Auguste, oko 140 milja istočno od Atlante.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com