Toplinski val ponovno zahvatio dio Europe, na udaru je i Kina

Toplinski valovi koji su sve učestaliji na sjevernoj zemljinoj polutki postali su pravilo današnjih ljeta u odnosu na ona prijašnja kad su bili uglavnom iznimka i povremena pojava. Val vrućine koji je zahvatio Europu sredinom lipnja prethodnih dana je popustio, a u velikom dijelu starog kontinenta temperature zraka su se i spustile i ispod višegodišnjih prosjeka, osobito na istoku.

Prinejski poluotok i dio Francuske već se danima nalazi na udaru novog toplinskog vala koji se u jugozapadnoj visinskoj struji pruža iz Afrike i penje prema Velikoj Britaniji koja u danima vikenda očekuje temperature zraka i do 40 stupnjeva! Španjolska i Portugal koji se ovih dana bori i sa brojnim požarima već su izdali najviša upozorenja, a u Lisabonu već bi se danas živa mogla popeti do ekstremnih 45 stupnjeva!

Val vrućine zahvatio je i Kinu gdje se također mjere nesnosne temperature zraka koje prelaze vrijednosti od 40 i više stupnjeva. Kako pišu mediji najgore je u pokrajinama Zhejiang, Sichuan i Yunnan te gradovima Šangaju i Chongqingu.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com