Neuobičajno hladno vrijeme kod Beringovog prolaza donijelo srpanjski snijeg obalama Aljaske

Područjem Beringovog tjesnaca ovog tjedna vlada neuobičajeno hladno i netipično vrijeme za srpanj uz česte snježne oborine. 

“Ovakav vremenski obrazac u ovo doba godine karakteristika je viših geografskih širina”, rekao je Rick Thoman, stručnjak za aljašku klimu u Međunarodnom centru za istraživanje Arktika pri UAF-u. “Obično bi ova hladnoća ostala sjevernije. Da se to događa daleko na sjeveru Aljaske i na sjevernoj padini ništa posebno ne bi bilo za izvještavanje. Činjenica da se hladnoća pomaknula tako daleko prema jugu je uistinu novost.” 

Pregledavajući klimatske podatke, Thoman je rekao da će ova zračna masa biti najhladnija viđena tijekom mjeseca srpnja u posljednjih 70 godina.

“Ovu konkretnu oluju bih pripisao jednoj od onih slučajnih varijabilnosti koje će se dogoditi s vremena na vrijeme, čak i u sve toplijoj klimi”, rekao je. 

Kaže da nije mogao pronaći podatke o srpanjskom snijegu, isključujući tuču od grmljavinskih oluja, u cjelokupnom klimatskom zapisu grada Nomea, koja se proteže unatrag više od jednog stoljeća.

Želio je naglasiti da ovako hladno i vjetrovito vrijeme ne znači da je zima na pomolu. “Vrlo je vjerojatno da ćemo još imati toplog vremena, odnosno ovakvo vrijeme ne znači da je jesen već ovdje”, rekao je Thoman. 



PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com