Na vidiku je novi toplinski val

Novi tjedan donio je sasvim ugodne ljetne vremenske prilike koje su dolikovale prijašnjim ljetima, onima koje su vladale ovim prostorima od prije 20-tak godina. Ugodne ljetne noći i sasvim “korektne” maksimalne dnevne temperature zraka koje ne prelaze 30 stupnjeva, slika je nekih davnih ljeta kada se ljeto sa opravdanjem nazivalo najljepše godišnje doba.

Nažalost ova ljepota koju imamo sada vrlo brzo će završiti jer nam Afrika ponovno sprema gomilu toplog zraka koji će od četvrtka postupno sve više pristizati na ove prostore i iz dana u dan podizati temperature zraka, kako one dnevne tako i one noćne.

Oslabljeni frontalni poremećaji koji se premještaju dosta sjevernije od Jadrana otvorili su put sjevernom strujanju pa će nas slične vremenske prilike od vikenda pratiti i do sredine tjedna. Uz dosta izmjena sunčanih i oblačnih perioda pri čemu na otvorenom moru može biti i lokalno slabih pljuskova generalno do srijede će prevladavati stabilno vrijeme uz slabe do umjerene vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova. Temperature zraka za doba godine sasvim ugodne i kretati će se od jutarnjih 20 do maksimalno dnevnih 30 stupnjeva.

Od četvrtka nas očekuje postupna promjena visinskog strujanja koje će se okrenuti na južno i jugozapadno što će se osjetiti i po vjetru koje će sve više imati morsku komponentu pri ćemu će noćni burin biti sve slabiji ili i izostati. Temperature zraka će uz pretežno sunčano vrijeme biti u porastu iz dana u dan porasti za stupanj do dva, kako dnevne tako i one noćne, odnosno kretati se od 26 do 34 uz obalu, a u zaleđu i do 38 stupnjeva. Dodajmo da će se trend porasta temperature zraka nastaviti i u narednom tjednu pa ove ugodne temperature zraka iskoristite prije nego one postanu nepodnošljive.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com