Do vikenda nestabilno, u četvrtak i petak jako jugo

Foto: Alan Grubelić

Jaka i olujna bura koja je obilježila uskršnje blagdane polako se smiruje iako na već poznatim vjetrovitim dionicama uzrokuje manje probleme u odvijanju prometa..

Greben anticiklone sa sjevera kontinenta od danas će slabjeti, dok će se ciklona u Jonskom moru sporo popunjavati i od sutra postupno odmicati dalje na istok. Do vikenda Jadran će se naći u polju malo sniženog tlaka zraka, a ciklona iz zapadnog Sredozemlja koja će se približiti sredinom i početkom druge polovice tjedna donijeti će pogoršanje i dosta vjetrovito vrijeme ali ovaj put po jugu dok će u danima vikenda doći će do porasta tlaka zraka i stabilizacije vremenskih prilika.

Bura će u nastavku dana nastaviti slabiti ali i okretati na sjeverne i sjeverozapadne smjerove koji uz obalu i na moru sredinom dana mogu imati umjereno jake udare dok će navečer vjetar ponovno okrenuti na slabu do umjerenu buru. Uz pretežno vedro vrijeme temperature zraka će biti slične prethodnim danima i kretati se od 10 do 18°C.

Sutra nam slijedi prva od dvije ovotjedne promjene vremena. U noći na utorak se očekuje postupno naoblačenje pa će veći dio dana prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba do umjerena bura od sredine dana će okrenuti na slabo do umjereno jugo, a kasno navečer i u noći na srijedu uz jače naoblačenje očekuje se i slaba kiša. Temperature zraka i dalje bez veće promjene i kretati će se od minimalnih 11 do maksimalnih 16°C.

Sinoptička situacija u utorka, izvor: DHMZ

Srijeda donosi prolaznu stabilizaciju vremenskih prilika prije novog pogoršanja vremena koje će brzo pristizati iz zapadnog Sredozemlja pa će nakon kratkotrajnog porasta tlaka zraka vrlo brzo uslijediti njegov trend pada. Prvi dio srijede biti će pretežno oblačan uz kišu koja će uglavnom padati tijekom noćnih sati. Od sredine dana naoblaka će se raskinuti uz pretežno sunčano vrijeme. Jugo će u noći oslabiti i okrenuti na slabu do umjerenu buru koja će sredinom dana uz obalu i na moru okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Temperature zraka i dalje ugodne i bez promjene u odnosu na prethodne dane.

U četvrtak i petak nastupa druga ovotjedna promjena vremena. Tijekom prvog dijela četvrtka s mora se očekuje postupan porast naoblake, a do večeri uz pretežno oblačno vrijeme tek lokalno može biti i slabe kiše. Jugo će tijekom dana brzo jačati i do večernjih sati imati jake udare. Glavnina pogoršanja vremena nastupa u petak tijekom kojeg će prevladavati oblačno vrijeme uz kišu te umjereno jako do jako jugo. Kasno poslijepodne i osobito u večernjim satima nastupiti će prestanak oborina i raskidanje naoblake te smirivanje juga. I tijekom ova dva dana temperature zraka dosta slične prethodnim danima.

Sinoptička situacija u četvrtak, izvor: Metociel

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda nastupiti će stabilizacija vremenskih prilika uz porast tlaka zraka, slabe vjetrove od sjevernih do zapadnih ili promjenljivih smjerova te pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka i dalje bez veće promjene, odnosno kretati će se od 9 dp 16°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com