Blagdanski produljeni vikend u znaku olujne bure

Ražanac za vrijeme orkanske bure, screenshot: YouTube

Oslabljena hladna fronta koja se Jadranu na kojem se još zadržava anticiklonalno polje približava sa sjevera kontinenta svojim prolazom sutra će donijeti naglo jačanje bure i uvesti nas u nekoliko izrazito vjetrovitih dana.

Jutrošnja povećana visoka naoblaka koja dominira nebom gotovo da je uvod u nadolazeću promjenu vremena koja vrlo vjerovatno obalnom dijelu zemlje neće donijeti oborine. Osim prolazno više naoblake sredinom subote te u nedjelju u većem dijelu produljenog vikenda prevladavati će pretežno sunčano vrijeme.

Zato neće nedostajati bure koja će na već poznatim dionicama imati orkanske udare što će posljedično rezultirati problemima u normalnom odvijanju cestovnog i pomorskog prometa uz brojnja zatvaranja cesta i mostova kao i prekide brodskih linija.

Još danas će vjetar biti uglavnom slab do umjeren jugozapadnih, a poslijepodne i navečer sjeverozapadnih smjerova. Sutra tijekom dana bura će postupno jačati i do večeri biti vrlo jaka do jaka pri čemu će udari podno Velebita dosegnuti brzine od 130, a na području Sjeverne Dalmacije i 110km/h zbog čega je Meteoalarm za Kvarner izdao najviše crveno meteo upozorenje, dok je za ostatak obale najavljen žuti i narančasti alarm. Vjetrovito vrijeme nastaviti će se i u nedjelju za Uskrs te tijekom ponedjeljka.

Temperature zraka neće osjetno pasti s ovim prodorom i kretati će se od 10 do 15°C ali će zbog olujnog vjetra osjet hladnoće biti dosta izražen.


Sinoptička situacija u subotu 16.04.2022., izvor: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com