Tjedna prognoza: Brzopotezne hladne fronte

Tjedan nam je započeo uz jugo koje jača, a nakon pretežno sunčanog prvog dijela jutra došlo je do postupnog porasta naoblake. Uvod je to u prvo od tri ovotjedna pogoršanja vremena, odnosno prolaza frontalnih poremećaja.

Sa sjeverozapada kontinenta Jadranu se približava hladna fronta koja će svojom glavninom preko Dalmacije “protutnjati” u kasnim večernjim satima te u noći na utorak.

Sinoptička situacija danas u podne, izvor: MetOffice

U nastavku dana naoblaka će jačati, kao i jugo. Navečer se očekuje kiša, a lokalno može biti i grmljavinskih pljuskova. Okretanjem vjetra na sjeverne smjerove, odnosno jačanjem bure, doći će do spuštanja snježne granice pa se u višem dijelu zaleđa očekuje susnježica, a na vrhovima Svilaje, Promine i Dinare prolazno i malo snijega. Uz “južinu” danas za doba godine ugodne temperature zraka, od 9 do 12°C.

Oborine će u noći na utorak prestati pa će već od jutra nastupiti raskidanje naoblake uz pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana. Puhati će umjereno jaka, na udare i jaka bura. Temperature zraka će biti u padu i kretati će se od 3 do 8°C uz obalu i od -3 do 7°C u zaleđu.

Drugi frontalni prolaz koji se očekuje sredinom tjedna neće bitnije utjecati na vrijeme. Bura će tijekom prvog dijela srijede potpuno oslabiti, a zatim navečer ponovno pojačati. Veći dio dana prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz temperature zraka od 2 do 11°C uz obalu i od -2 do 9°C u zaleđu.

Sinoptička situacija sredinom tjedna, izvor: MetOffice

Treći ovotjedni frontalni prolaz se očekuje tijekom petka, odnosno u prvom dijelu vikenda. Zbog toga će bura tijekom pretežno sunčanog četvrtka oslabiti, a u petak će zapuhati umjereno do umjereno jako jugo koje će na moru navečer imati i jake udare. Petak će donijeti uz južinu i porast naoblake, a temperature zraka tijekom ova dva dana će biti u laganom porastu i kretati se od 4 do 12°C.

Prvi dio vikenda, odnosno subotu obilježiti će promjenljivo vrijeme uz kišu i pljuskove koja će prema večeri prestati, a naoblake će se i raskinuti. Jugo će oslabiti i okrenuti na slabe vjetrove promjenljivih smjerova i buru koja će istim intenzitetom puhati i tijekom pretežno sunčane nedjelje. Temperature zraka u odnosu na prethodne dane bez veće promjene ili malo niže.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com