Pred vikend prolaz oslabljene fronte

Anticiklonalni greben koji se pruža sa sjeverozapada kontinenta stabilizirao je vremenske prilike nad većim dijelom kontinenta, a frontalni poremećaj koji je narušio vremenske prilike proteklog tjedana nastavlja se udaljavati na istok. U polju srednjeg ili malo sniženog tlaka zraka pred vikend se očekuje premještanje još jedne oslabljene fronte koja će prolazno narušiti vremenske prilike u drugom dijelu četvrtka i tijekom petka, a zatim se u danima vikenda očekuje stabilizacija vremena.

Jutros na našem području prevladava vedro i tiho vrijeme uz temperature zraka od 26 do 29°C. U nastavku dana pratiti će nas slične vremenske prilike uz pretežno vedro vrijeme i povremenu visoku prozirnu naoblaku u poslijepodnevnim satima. Od sredine dana na moru i obali zapuhati će umjeren sjeverozapadnjak dok će u zaleđu puhati slaba bura. Temperature zraka biti će slične jučerašnjima ili neznatno više i kretati se od 24 do 29°C.

U utorak i srijedu prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz povremenu visoku i srednju naoblaku. Tijekom utorka puhati će slab maestral, a u srijedu vjetar će okrenuti na slab jugozapadnjak i jugo. Temperature zraka neće se bitnije mijenjati i uz obalu će ići do 30, dok u zaleđu sredinom dana do 32°C.

Sinoptička situacija: izvor: MetOffice

U četvrtak će doći do postupnog porasta predfrontalne naoblake, a poslijepodne i navečer lokalno je moguć i neverin. Puhati će slab jugozapadnjak i jugo uz i dalje ugodne temperature zraka koje će se kretati od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 27°C.

Petak donosi glavninu ovotjednog pogoršanja vremena i prolaz fronte pa se uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme lokalno očekuju slabi pljuskovi ili neverin, ponajviše u zaleđu. Tijekom jutra zapuhati će prolazno umjereno jaka do jaka bura koja će prema večeri oslabiti na umjerenu. Sustav će donijeti i manje osvježenje pa će se temperature zraka neznatno sniziti, u prosjeku do 5 stupnjeva u odnosu na prethodne dane.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima vikend donosi stabilizaciju vremenskih prilika pa će tijekom subote i nedjelje prevladavati pretežno sunčano vrijeme. U subotu će puhati umjeren sjeverozapadnjak, a u nedjelju će zapuhati slab maestral. Temperature zraka će biti u porastu i nakon jutarnjih 20 sredinom dana će dosegnuti 29°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com