Poljoprivrednici na mukama: Zemlja suha kao barut, a oborina nema na vidiku

Nakon siromašne zime po pitanju oborina niti proljeće nije donijelo veću promjenu pa se sušno razdoblje nastavilo, a sudeći prema najavama prognostičkih modela koji ne prognoziraju skoru kišu suša će biti sve veći problem.

Koliko je situacija alarmantna pokazuju i mjereni podaci sa agrometeorološke postaje Miljevci čiji senzori za mjerenje količine vlage u tlu mjere minimalne količine tek pri dubini od 30cm dok je pri površini potpuno suha!

Da smo deficitarni po pitanju oborina pokazuju i izmjerene količine oborine na našem području od početka godine koje se kreću od 35 litara na jugu, 40 do 60 litara na ostatku obale i neposrednom zaleđu dok na širem kninskom području akumuliralo se do danas između 100 do 120 litara po metru četvornome.

Ovakva situacija ne ide na ruku poljoprivrednicima koji ovih dana započinju proljetnu sjetvu, a stvar je dodatno pogoršana mrazom koji je jutros u zaleđu pri tlu spustio temperaturu zraka do -5°C, a slična situacija očekuje nas sutra te lokalno i u subotu.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com