Vikend vrućinu uz obalu će barem malo ublažiti vjetar s mora

Val vrućine koji je zahvatio jugoistok Europe pa time i naše krajeve nastaviti će se i u danima vikenda, a prognostički modeli sugerijaju u svojim proračunima da mu ne vide skori kraj. Tako će na Jadranu koji se nalazi u polju malo sniženog tlaka zraka uz sustave koji se premještaju sjevernije od njega u danima vikenda prevladavati sunčano i vrlo vruće vrijeme.

Osim ponekog dnevnog razvoja od sredine dana u zaleđu i male mogućnosti za poneki pljusak i to prvenstveno na planinskim masivima nebo će tek prolazno u drugom dijelu nedjelje “krasiti” visoki i gotovo prozirni oblaci. Vjetar koji će danas biti slab jugozapadnih i zapadnih smjerova sutra će zamjeniti umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak koji će se uspjeti probiti nešto više u zaleđe pa time i tamo vjerovatno osjet vrućine bar donekle ublažiti.

Najugodnije zbog osvježavajućeg utjecaja mora i svježine biti će na otvorenom dijelu obale i otocima pa će se tu dnevni maksimalci kretati oko ili tek za poneki stupanj iznad 30 stupnjeva. Na ostatku obale, pa tako i u Šibeniku, gdje je utjecaj mora manje izražen dnevni maksimalci će se popeti i do 36 stupnjeva, a u zaleđu lokalno i do 38°C.

Zato treba slijediti preporuke zdrastvenih djelatnika da se glavnina dnevnih obaveza obavi u ranim jutarnjim satima kad su i temperature zraka najugodnije i kreću se između 23 i 28°C. Obratite pažnju i na UV index koji se ovih dana penje i do 9, a kolika je njegova trenutna vrijednost možete pratiti i putem naših senzora postavljenih na više lokacija u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com