Prvi ovoljetni toplinski val: Dio Dalmacije ugrijati će se i do 40 stupnjeva!

Foto: Đirada po Rogoznici

Foto: Đirada po Rogoznici

Ljeto koje i kalendarski započinje ovog tjedna pod utjecajem stabilne anticiklone koja jača sa jugozapada kontinenta donijeti će i prvi sezonski toplinski val i temperature zraka koje će se lokalno popeti do vrtoglavo visokih 40 stupnjeva!

Vrhunac toplinskog vala u tjednu koji će obilovati sunčanim satima očekuje se u petak, a u danima vikenda će nastupiti njegovo popuštanje. Nakon još ugodnog ponedjeljka i utorka, u kojima će uz slabe vjetrove s mora dnevni hod temperature zraka biti od 24 do 30 stupnjeva, u srijedu nastupa početak jačeg zagrijavanja pa će dnevni maksimalac uz obalu biti između 30 i 32, a u zaleđu i do 35 stupnjeva.

Još toplije će biti u četvrtak tijekom kojeg će nakon tople noći, u kojoj će minimalna temperatura zraka biti iznad 25, dnevni maksimalac uz umjeren sjeverozapadnjak dosegnuti 36, a u zaleđu od 38 do 39 stupnjeva!

Petak uz okretanje vjetra na slabo jugo i jugozapadnjak donosi ujedno i vrhunac topline na ove prostore uz temperature zraka koje će se kretati od jutarnjih 26 do maksimalno dnevnih 38, a u zaleđu lokalno do 40 ili koji stupanj i viša temperatura!

Vruće će biti i na kontinentu, osobito u istočnim krajevima gdje će maksimalna temperatura zraka također biti 40 i više stupnjeva!

U danima vikenda toplinski val će slabiti i povlaćiti se prema jugu i istoku kontinenta. Uz slabe do umjerene sjeverozapadne i sjeverne vjetrove u subotu će se dnevni maksimalac spustiti do 35, a u nedjelju na 30 stupnjeva.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com