Dubai pod vodom, uzrok umjetno zasijavanje oblaka?

Početkom tjedna Ujedinjene Arapske Emirate pogodile su nezapamćene poplave. Ponegdje je u samo 24 sata palo više od 150 mm kiše, što značajno prelazi očekivanu prosječnu godišnju količinu oborina na tom pustinjskom području.

Medije su obišle snimke poplavljene zračne luke koja je bila prisiljena preusmjeravati letove dok ne prođe vodeni val, a poplavljen je i sam Dubai gdje su brojni automobili zapeli u bujicama. Glavni uzrok tim nedaćama je nepostojanje javne odvodnje, na čemu će se u budućnosti očito morati poraditi ako nastave ovih tempom “prizivati” kišu, prenosi Istramet.

Mnogi su se zapitali koji je uzrok ovoj obilnoj kiši u pustinjskom području? Nije tajna kako UAE koriste metodu zasijavanja oblaka raznim kemikalijama kako bi riješili “problem” malih količina oborina, ali moguće kako je ovog puta ono dodatno pogoršalo poplave, o čemu piše primjerice ugledni Bloomberg.

Meteorolog Ahmed Habib iz Nacionalnog centra za meteorologiju UAE potvrdio je izvođenje sedam takvih operacija u samo dva dana, a naredba je kako se zasijavanje oblaka mora izvršiti čim se pojavi prihvatljivi oblačni sustav, jer tko zna kad će se javiti iduća prilika u kojoj je moguće uzrokovati konkretniju kišu.

O tome danas na svojoj društvenoj mreži piše i portal MeteoAdriatic koji navodi da su Ujedinjeni Arapski Emirati jučer dobili daleko najveću količinu kiše otkad se vrše mjerenja, od 1949. godine, a klimatološki prosjek za travanj je 4 (četiri) litre po četvornom metru.

UAE provodi zasijavanje, kako tvrde, prirodnim neškodljivim solima (za razliku od uobičajenije tvari – srebrnog jodida koji je štetan za okoliš). Zasijavanje se radi kad postoje uvjeti za kišu u nadi da će doći do ranije kondenzacije vodene pare i time da će se povećati ukupna ispuštena količina oborine. Također i prije ove kišne kataklizme provođeno je zasijavanje s 2 aviona u ukupno 7 letova tijekom 2 dana.

No činjenica ostaje da su numerički modeli “kirurški precizno” danima unaprijed predvidjeli ogromnu količinu kiše (u primjeru prilažemo jedan od izračuna ukupne oborine za regiju gdje se vide rezultati od preko 150 mm kiše tijekom ove epizode). Ta činjenica ipak pokazuje da zasijavanje oblaka nije uzrok ovakvoj vodenoj katastrofi, budući da prognostički model ne zna koliko u atmosferi ima ubačenog agensa niti kad će se provoditi zasijavanje.

MeteoAdriatic navodi da je prema njihovom mišljenju ipak glavni uzrok obilnih oborina promijenjeni atmosferski uvjeti uslijed klimatskih promjena. No, točne odgovore kako i zašto moći ćemo dobiti tek nakon što se provedu detaljne analize slučaja, koje će zasigurno biti objavljene u znanstvenim časopisima. Mogućnost da je zasijavanje pred kišu barem malo povećalo količinu oborine, ipak se ne može odbaciti.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com