Životi budućih generacija u našim su rukama

Kao što znate, ovo je moj prvi Svjetski meteorološki dan na mjestu glavne tajnice Svjetske meteorološke organizacije. Prije toga sam bila uključena u aktivnosti koje su se povodom tog dana organizirale u Argentinskom meteorološkom zavodu jer je taj dan jedinstvena prilika za podizanje osviještenosti o tome tko smo te čime se bavimo i zašto, započela je svoje priopćenje nova glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo povodom obljetnice Svjetskog meteorološkog dana koji se obilježava 23 ožujka u spomen na osnutak te organizacije 1950 godine u Ženevi.

Nacionalne meteorološke i hidrološke službe koje čine WMO, ključni su igrači u našoj borbi protiv klimatskih promjena. WMO-ova zajednica osigurava i instrumente i znanja potrebne i za ublažavanje klimatskih promjena i za prilagodbu klimatskim promjenama. Stoga je prikladno da tema koju smo odabrali za ovogodišnji Svjetski meteorološki dan glasi Predani klimatski akciji. Klimatska akcija za različite ljude ima različita značenja, ali se svi slažu oko njezine nužnosti. I hitnosti. Taj se poziv odnosi na sve. Svi moramo djelovati u istom smjeru.

Naše meteorološke i hidrološke zajednice prikupljaju, distribuiraju i analiziraju podatke o vremenu, vodama i okolišu. Ti podaci čine osnovu za razumijevanje aktualnih zbivanja povezanih s klimom i načina kako se ona mijenja. Da bismo nečime mogli upravljati, potrebna su nam mjerenja.

WMO je u idealnom položaju za to. Ponosimo se našom tradicijom u razmjeni podataka i najboljih praksi koja traje već preko 150 godina. To je naša snaga. Ona je temelj na kojem gradimo naša nastojanja da pružimo informacije za pomoć u prilagodbi klimatskim promjenama. Iz tog smo razloga pokrenuli program pod nazivom Globalni program promatranja stakleničkih plinova (Global Greenhouse Gas Watch, G3W). Potrebno nam je više mjerenja za potporu u donošenju odluka i klimatskoj akciji. Međutim, ublažavanje klimatskih promjena nije dovoljno.

Prilagodba je nužnost. Za mnoge je to pitanje života i smrti. Meteoroloških i hidrološkim službama diljem svijeta prioritet je rad na unapređenju sustava ranog upozoravanja koji su od ključne važnosti za prilagodbu klimatskim promjenama i smanjenje rizika od katastrofa. Međutim, mnoge države danas nisu u mogućnosti objavljivati ta rana upozorenja kako bi zaštitile svoje stanovnike. Zato smo kao članica globalne zajednice pokrenuli inicijativu pod nazivom Rana upozorenja za sve (Early Warnings for All). Svaki stanovnik Zemlje mora imati pristup pravovremenim i mjerodavnim informacijama o vremenu i klimatskim rizicima koje spašavaju živote do kraja 2027.

Klima i vrijeme utječu na gotovo sve djelatnosti. Na primjer, na sustave obnovljive energije, uključujući energiju sunca i vjetra i hidroenergiju, poljoprivrednu proizvodnju, ribarstvo, promet i zdravlje. Informacije o vremenu i klimi pokretač su gospodarskog rasta. Moramo više poraditi na preoblikovanju klimatske znanosti u usluge, a te klimatske usluge moraju postati pristupačnije i moramo se njima učinkovitije koristiti.

Na Svjetski meteorološki dan u središtu pozornosti su nacionalne meteorološke i hidrološke službe. One imaju ključnu ulogu u smanjenju rizika, razvoju, prilagodbi klimatskim promjenama, ublažavanju klimatskih promjena i održivosti. Njihova stručna znanja moraju se uzeti u obzir u politikama klimatske akcije koje se donose na visokoj razini. U ulozi glavne tajnice WMO-a predano surađujem sa svim nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama kako bi taj ciklus vrijednosti imao utjecaj na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Tu se radi o poticanju uključivosti i održivih puteva. Dok se suočavamo s nezapamćenim izazovima u okolišu, naša se uloga ne svodi na puke promatrače.

Naše djelovanje mora biti pokretač ključnih promjena. Naša uloga znanstvenika i zaštitnika planeta nikad nije bila važnija. Životi budućih generacija u našim su rukama.

Našim današnjim naporima postići ćemo sigurniji i zdraviji svijet za buduće naraštaje, svijet u kojem će djeca živjeti u blagostanju u skladu s prirodom.

Zajedno iskorištavamo snagu našeg kolektivnog stručnog znanja i predani smo klimatskoj akciji za opće dobro te oblikujemo otpornu budućnost.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com