Od sredine tjedna nagla promjena vremena

Anticiklonalno polje koje već duži period vremena podržava stabilne vremenske prilike uz gotovo ljetne temperature zraka postupno slabi, a sa sjevera kontinenta približava se ciklona i hladna fronta iza koje pristiže izraženo hladna zračna masa.

Premještanjem ovog sustava koje će se dogoditi sredinom tjedna ujedno i završava period iznadprosječno toplog vremena u kojem su oboreni brojni temperaturni rekordi za travanj, osobito na kontinentu, te započinje razdoblje svježijeg i promjenjivijeg vremena, primjerenijeg dobu godine. Naime prolazom ovog sustava i uspostavom jakog anticiklonalnog bloka nad Atlantikom otvoriti će se put pristizanju hladnije zračne mase sa sjevera kontinenta.

U takvim okolnostima ponedjeljak i veći dio utorka biti će stabilni i sunčani uz iznadprosječno visoke temperature zraka koje će se nakon jutarnjih 15 do 20 stupnjeva tijekom dana popeti i do 26°C. Jugo koje će danas biti slabo do umjereno sutra će dodatno pojačati na umjereno do umjereno jako i prema večeri uz porast naoblake malo oslabiti.

Iako slabe kiše već može biti kasno navečer u utorak srijeda donosi glavninu pogoršanja vremena uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme i povremeno slabu kišu, a u gorju susnježicu i snijeg. Zapuhati će jaka i olujna bura i tramontana sa kojom će nastupiti i zahlađenje uz pad temperatura zraka za više od 10 do 15 stupnjeva pa nakon što su se prethodnih dana mjerile gotovo ljetne vrijednosti uz vjetar i izraženi osjet hladnoće dnevni temperaturni hod biti će između 10 i 18°C.

Promjenjivo uz dosta oblaka i poneki pljusak prevladavati će u četvrtak tijekom kojeg će bura oslabiti na slabu do umjerenu da bi u petak ponovno prolazno pojačala na umjerenu do umjereno jaku. U danima vikenda vjetar će oslabiti i nakon bure tijekom dana okrenuti na slabe sjeverozapadne smjerove. Temperature zraka i dalje svježe uz dnevni hod od jutarnjih 7 do maksimalno dnevnih od 14 do 16°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com