Za vikend ranoljetne vremenske prilike, a zatim nagla promjena vremena

Foto: Ivica Grbelja

Foto: Ivica Grbelja

Greben anticiklone koji se sa sjeverozapada kontinenta proteže prema Jadranu i koji podržava stabilne vremenske prilike uz gotovo ljetne temperature zraka u narednim danima će slabiti uz istodobno približavanje hladne fronte i iza nje izraženo hladne zračne mase.

U takvim okolnostima vikend će imati ljetni ugođaj, stabilan i sunčan uz povremeno nešto više visoke prozirne naoblake koja neće odveć kvariti dojam pretežno sunčanog vremena. Nakon u noći slabe bure danju će vjetar okrenuti na slabe vjetrove sa mora, uglavnom zapadnih i jugozapadnih smjerova. Temperature zraka dolikovati će više vrijednostima koje se mjeru na početku lipnja i kretati se između jutarnjih 15-tak i maksimalno dnevnih 25, lokalno ponegdje za stupanj do dva i više od toga.

U ponedjeljak će zapuhati jugo koje će u utorak dodatno pojačati, a sve kao uvod u jače pogoršanje vremena koje nastupa sa srijedom kada se uz kišu i grmljavinske pljuskove očekuje i prolaz hladne fronte te prodor hladne zračne mase sa sjevera kontinenta uz buru i pad temperatura zraka za više od 10 do 15 stupnjeva u odnosu na sadašnje vrijednosti.

Time će započeti i duže razdoblje proljetnog vremena u kojem neće nedostajati povremenih nestabilnosti ali i svježih temperatura zraka kako i dolikuje dobu godine.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com