Večerašnjim šijunom završava period izražene južine

Sa sjeverozapada kontinenta Jadranu se približava dolina s frontalnim sustavom čijim prolazom u večernjim satima završava period višednevne južine koja je osim vjetrovitog vremena donijela i velike količine saharskog pijeska koji je u kombinaciji sa borovim peludom smanjio vidljivost i donio loše biometeorološe prilike. I dok je uz obalu more donekle rashladilo temperature zraka one su na istoku zemlje skočile do ljetnih vrijednosti pri čemu su oboreni i pojedini temperaturni rekordi najviših maksimalnih izmjerenih temperatura zraka za ožujak.

Jugo će u prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima uz obalu imati udare i do 80, a na moru i 100km/h pa je za veći dio Dalmacije na snazi visoko narančasto vremensko upozorenje. Nakon djelomice sunčanog vremena poslijepodne će se sa zapada jače naoblačiti, a tijekom večeri očekuje se i premještanje glavnine sustava. Pri tome osim kiše i pljuskova lokalno može biti i grmljavinskog nevremena, a jako jugo uz prolazni šijun okrenuti će na jak sjeverozapadnjak i zapadnjak koji će u nastavku večeri i noći oslabiti. Temperature zraka i danas iznadprosjeka za doba godine i bez veće promjene u odnosu na prethodne dane, odnosno kretati će se između 20 i 24°C. Navečer i tijekom noći osvježiti će uz pad temperature zraka na 12°C.

Utorak će donijeti stabilizaciju vremenskih prilika uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Prolazno više naoblake ali bez oborina ponovno se očekuje u srijedu, a zatim u nastavku tjedna uz povišene vrijednosti tlaka zraka stabilno i djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Nakon perioda vjetrovitog vremena vjetar će se u narednim danima primiriti i biti slab do umjeren promjenjivih ili južnih smjerova što će rezultirati i ugodnim proljetnim temperaturama zraka koje će imati vrijednosti između 12 i 22°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com