Video: Misteriozno svjetlo na nebu vidljivo sinoć i iznad Hrvatske

Francusko lansiranje interkontinentalne balističke rakete ili SpaceX-ov Falcon 9 jedini je trenutno zaključak misterioznog bljeska na zapadnom horizontu koje je sinoć bilo vidljivo i iz Hrvatske, a što su snimile i naše kamere u sklopu YouTube kanala Croatia – Live panorama view.

Francuska vojska jutros je objavila da je sinoć izvela probno lansiranje nove M51.3 ICBM interkontinentalne rakete koja može nositi i nuklearnu bojevu glavu. Projektil je lansiran iz regije Biscarrosse u jugozapadnoj Francuskoj i u interesu je “francuskih oružanih snaga”, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane Francuske uz napomenu da je projektil lansiran bez nuklearne bojeve glave.

Istodobno jučer se u otprilike isto vrijeme odvijalo i lansiranje SpaceX-ove rakete Falcon 9 sa Cape Canaveral-a na Floridi koje ponekad je vidljivo i u drugim dijelovima svijeta.

Panoramska kamera Muć

Misija StarLink-121 jučer je oko 18h u orbitu ponijela nova 23 satelita u sklopu njihovog projekta izgradnje internet mreže putem satelita u bilo kojem dijelu Zemlje. Ovo lansiranje naime dogodilo se svega par sati nakon neuspješne SpaceX-ove misije do sada najjače izgrađene rakete u povijesti Starship koja je eksplodirala desetak minuta nakon polijetanja, a razvija se za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje.

Lansirnje rakete koja je bila vidljiva i iz Hrvatske

Prvih 60 Starlink satelita lansirano je 23. svibnja 2019. godine, a od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite na visinu od 550 km u zemljinu orbitu kojih bi prema planu kompanije u orbiti trebalo biti čak 42 tisuće.

Panoramska kamera Most Krka

Što je točno bilo vidljivo na nebu vjerovatno će se doznati tijekom dana kad se prikupe nove informacije.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com