Nedjelja donosi stabilizaciju, u novom tjednu bablje ljeto

Dolina sa frontalnim sustavom koja je jučer donijela izraženu promjenu vremena i lokalno obilne oborine udaljava se na jugoistok, a sa sjeverozapada kontinenta jača anticiklonalni greben. U takvim okolonostima naši krajevi jutros su senašli na stražnjoj strani sustava uz sjeverno visnsko strujanje koje je uz buru donijelo osjetno niže temperature zraka, prestanak oborina i raskidanje naoblake. Na otvorenom moru je još nestabilno pa i tijekom jutra ima povremenih neverina.

Tijekom jučerašnjeg dana sjeverna Dalmacija se našla na putu premještanja izražene oborinsko-grmljavinske mase koja se od talijanske obale preko Jadrana premještala dalje na sjever što je rezultiralo u nekoliko navrata intezivnoj grmljavini te lokalno obilnim oborinama. Prema mjerenjima automatskih meteoroloških postaja najviše kiše palo je na zapadu Šibensko-kninske županije, točnije 120 litara koliko je izmjereno u Putičanju. Na većini drugih lokacija izmjerena je također obilna količina kiše, u prosjeku između 45 i 90 litara, a najmanje 20-tak na krajnjem jugu.

U nastavku dana djelomice, a poslijepodne i pretežno sunčano. Na otvorenom moru uz povećanu naoblaku još u prvom dijelu dana moguć je poneki neverin. Puhati će umjerena do umjereno jaka bura koja će postupno navečer oslabiti. U odnosu na prethodne dane biti će prohladno uz temperature zraka između 18 i 21°C, a dojam još prohladnijeg vremena pojačavati će vjetrovito vrijeme.

Daljnja stabilizacija vremena nastupiti će u danima pred nama pa novi tjedan donosi pravo bablje ljeto uz dosta sunčanih sati i temperature zraka koje će brzo porasti do vrijednosti od vrućih 30°C, osobito tijekom utorka. Od srijede ugodnije temperature, a u danima vikenda uz dosta oblaka nije isključena i poneka kap kiše.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com