U narednom tjednu povratak vrućina

Razdoblje povremeno svježijeg i promjenjivijeg vremena koje nas je podsjetilo na neka davna ljeta kada su vremenski ekstremi bili tek rijetka pojava, a ne pravilo sa vikendom polako završava čime ulazimo u sredinu ljeta koje će nam sasvim izgledno prema najavama prognostičkih modela uz obilje sunca iz dana u dan donijeti i sve više temperature zraka.

Polje srednjeg tlaka zamjenila je anticiklona koja će suverno braniti krajeve južno od Alpa od prodora svježeg zraka sa Atlantika na kojem će istodobno biti aktivna ciklona što će posredno na Sredozemlju rezultirati povlaćenje sve toplijeg zraka sa užarenog afričkog kontinenta i njegovo premještanje prema sjeveru. Time će u kombinaciji sa južnim vjetrovima osim dnevnih doći i do porasta noćnih temperatura zraka što je u pravilu za mnoge dosta neugodna pojava.

Najviši skok temperatura zraka u odnosu na prethodne dane osjetiti će se u kontinentalnom dielu zemlje gdje će one sredinom dana prelaziti 35 i više stupnjeva. Nakon što će u danima pred vikend zbog prolaza oslabljenog frontalnog poremećaja vrućina u tim krajevima malo popustiti uz poneko osvježenje na krajnjem sjeverozapadu zemlje u vidu lokalnog grmljavinskog pljuska ponovno će porasti prema kraju tjedna. Blizina sjeverne Afrike i vrućina najviše će se osjetiti na jugu Italije gdje će temperature zraka nerijetko imati maksimalne vrijednosti od 40 stupnjeva kojih će izgledno je prema današnjim prognostičkim modelima u drugom dijelu vikenda te u tjednu iza zbog prednabijanja topline pred prolazak novih frontalnih poremećaja biti ponovno i diljem Balkana.

Svježina mora spriječiti će pregrijavanje zraka uz obalu i na otocima, a na krajnjem sjevernom dijelu Jadranu postoji šansa i za poneku nestabilnost koja će se spustiti s oblžnjih Alpa. Uz obilje sunčanih sati i vjetrove stabilnog ljetnog vremena koje će sredinom tjedna nakratko zamijeniti pojačano jugo temperature zraka će imati maksimalne vrijednosti između 32 i 37 dok će noćne s 24 porasti do neugodnih 28°C.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com