Punta Planka nova lokacija opremeljena senzorom za mjerenje temperature mora

Najisturenija točka na Jadranu prema pučini opremljena je jutros novim mjernim uređajem, automatskom bovom za mjerenje temperature mora. 12 sonda u našem sustavu biti će vrlo zanimljiva za praćenje jer je ujedno i jedina na otvorenom dijelu obale, a prva mjerenja pokazuju znatno odstupanje od ostalih lokacija i dosta niže vrijednosti. Da je more na ovoj lokaciji jutros bilo poprilično hladno možemo i sami potvrditi jer smo i sami to iskusili prilikom montaže i ronjenja kada je more imalo temperaturu od samo 20.4°C.

Sonda putem radio signala šalje podatke svakih nekoliko minuta koji se preko obližnje meteorološke postaje prebacuju na server te su dostupni svima na internetu na ovom linku. Riječ je o inovaciji članova udruge koja ne zahtjeva velika materijalna sredstva i “glomaznu” opremu pa pozivamo sve zainteresirane koji mogu “udomiti” opremu da nam se jave, a jedini tehnički uvjet koji se mora zadovoljiti je da mora postojati optička vidljivost između sonde u moru i objekta gdje je internet, odnosno da udaljenost nije veća od 100 metara.

Nedavno su članovi udruge obnovili mjernu sondu u obližnjoj Rogoznici koja kontinuirano mjeri temperaturu mora od 2013. godine. Sredstva za realizaciju ovih projekata osigurala je Općina Rogoznica.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com