Krunoslav Mikec: Nikada u 30 godina nije u svibnju palo ovoliko kiše

Izražena ciklonalna aktivnost tijekom posljednjih desetak dana uzrok je nestabilnom i promjenjivom vremenu s čestom kišom u našoj zemlji. Visinska sinoptička situacija omogućava stalni dotok vrlo vlažnog zraka s juga, odnosno od sjevera Afrike, a iste putanje imaju i prizemne ciklone koje se preko Sredozemnog mora premještaju do našeg dijela Europe te dalje prema sjeveru i sjeveroistoku kontinenta. Uz čestu, nerijetko i obilnu oborinu u prošlom razdoblju, tlo u većem dijelu unutrašnjosti više ne može upijati vodu jer je potpuno zasićeno vlagom i kiša koja pada posljednja dva-tri dana uglavnom otječe površinom – pojasnio je prognostičar Krunoslav Mikec, voditelj Odjela za operativne podloge Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), prenosi Jutarnji.

Preliminarna analiza količine oborine koja je pala do 16. svibnja u 8 sati ujutro na postaji Gračac iznosi 477,7 milimetara, što je dosad najveća količina oborine na toj postaji. U pola ovogodišnjeg svibnja palo je 3,7 puta više od 30-godišnjeg prosjeka u razdoblju od 1991. do 2020., pri čemu svibanjski prosjek iznosi 129,1 milimetar.

Ekstremne količine oborine kojima trenutno svjedočimo nije jednostavno povezati s klimatskim promjenama. Zbog samih iznosa koji su pali sigurno će nakon završetka događaja situacija biti detaljnije analizirana. Ipak, istraživanja pokazuju da sa svakim stupnjem porasta globalne temperature zraka atmosfera može sadržavati šest, sedam posto više vodene pare koja može biti izvor za dodatne količine oborine – rekla je za Jutarnji klimatologinja Lidija Srnec, voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com