Ekstremna količina kiše na granici Šibensko-kninske i Zadarske županije

Sjeverna Dalmacija, točnije zapadni dio Šibensko-kninske i istočni dio Zadrske županije, kako smo i pisali u prethodnim tekstovima našao se na sudaru i granici sjevernog i južnog strujanja ciklone što je rezultiralo gotovo cijelodnevnim obilnim pljuskovima i ekstremnom količinom kiše. Naime zapadnije od Biograda već prevladava sjeverozapadni vjetar dok južno od Šibenika je jugo, a sudar ovih masa je upravo ovo područje što se jasno vidi i na trenutnim radarskim odrazima.

Prema mjerenjima automatskih meteoroloških postaja u sklopu Šibenik Meteo do 20h najviše kiše izmjereno je u Putičanju, nevjerovatnih 125 litara po metru četvornome, slijedi Zaton sa ukupno 109 i Vodice s 105 litara! Velika količina kiše pala je i na području Čiste Velike, Piramatovaca, Bribirskih Mostina, Krkovića i Lišana te dublje u Bukovicu prema Erveniku, više od 150 litara.

Iako za sada nema dojava o eventualnim većim štetama, prvenstveno tome što je intenzitet oborina umjeren i ravnomjerno raspoređen tijekom cijelog dana, kako javljaju čitatelji i članovi mnoge su se površine našle pod vodom, među njima ceste, polja, a riječica Bribirčica odavno nije imala ovoliko vode i izlila se na jednom svom dijelu kod Bribirskih Mostina.

Bribirske Mostine, video: Božo Mandarić
Bribirske Mostine, video: Božo Mandarić

Bribirske Mostine, foto: Božo Mandrić
Bribirske Mostine, foto: Božo Mandrić
Stankovci
Stankovci
Lišane, foto: Božo Mandarić
Lišane, foto: Božo Mandarić
Lišane, foto: Božo Mandarić

Naredna noć i sutrašnje jutro donijeti će prolazno smirivanje nevremena i prestanak oborina prije nove ture obilne kiše koja stiže već sutra i to u drugom dijelu dana, te osobito u utorak kada se očekuje i olujno jugo.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com