Povratak zimskih vremenskih prilika

Kalendarski početak proljeća nije donio trajniju stabilizaciju vremena već naprotiv usljedio je niz brzih premještanja frontalnih poremećaja koji su donijeli prolaznu promjenu vremenu praćenu pljuskovima, grmljavinom i vjetrovitim vremenom. Nakon prolaza fronte u noći s petka na subotu jučer je u drugom dijelu dana uslijedila prolazna stabilizacija vremena koja je već narušena danas novim sustavima ali i ciklonom koja se sa središtem iznad Tirenskog mora sporo premještata prema Jonskom moru.

Zbog toga tijekom jutra došlo je do lokalnog proasta naoblaka, a na krajnjem jugu Šibensko-kninske županije i pojave slabih pljuskova praćenih grmljavinom. Glavna značajka današnje promjene vremena biti će naglo jačanje bure u večernjim satima zbog sve veće razlike u tlaku između anticiklone i ciklone na jugu pa će početak, odnosno prvi dio tjedna, biti dosta vjetrovit uz jaku i olujnu buru s kojom će sa sjevera kontinenta pritjecati i osjetno hladniji zrak pa će dani pred nama donijeti zimski ugođaj.

Uz izmjenu sunčanih i oblačnih perioda temperature zraka će se spustiti za 5 do 8 stupnjeva u odnosu na prethodne dane i kretati se između 6 i 12°C. Smirivanje bure očekuje se na prijelazu s utorka na srijedu što otvara i mogućnost pojave mraza u kotlinama ukoliko se prethodne ostvare uvjeti da je noć vedra i tiha.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com