Oštar nalet zime na samom kraju veljače

Posljednji ovozimski klimatološki vikend donio je izraženu promjenu vremena, a s prodorom osjetno hladnog zraka sa sjevera kontinenta u kopnenom dijelu zemlje kiša je tijekom noći prešla u snijeg koji je stvorio snježni pokrivač. Najviše snijega palo je u gorskim krajevima zemlje gdje ga jutros ima između 30 i 50 centimetara, a u nizinskim krajevima od nekoliko do 20cm u Požegi.

Na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana zapuhala je jaka, na udare i olujna bura, a južno od Rogoznice i dalje puše umjereno jugo. Nakon jučerašnjih proljetnih temperatura tijekom noći na područjima gdje došlo do prodora hladnog zraka nastupio je oštar pad temperatura koje se jutros na šibensko-kninskom području uz obalu kreću između 4 i 6°C, odnosno između nule na krajnom sjeveru do 4°C u neposrednom obalnom zaleđu. Prevladava oblačno vrijeme uz kišu, a u višem dijelu zaleđa pada susnježica, a u gorju i snijeg.

Meteoalarm za danas je izdao niz upozorenja i to za morski dio najviše crveno zbog vrlo jake, mjestimice i olujne bure koji će imati udare od 65 do 120km/h! Za obalni dio gdje se očekuju udari vjetra i do 90km/h, lokalno obilne oborine mogu biti praćene i grmljavinskim nevremenom dok se u zaleđu uz sve nabrojeno popodne i navečer mjestimice očekuje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača visine od 3-10cm, a meteorolozi upozoravaju i na mogućnost pojave opasne poledice.

Izvor: DHMZ

Zimski uvjeti su na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, uključujući autoceste A1 između čvorova Karlovac i Maslenica (Rovanjska), A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Karlovac te državne ceste DC1 Karlovac-Udbina-Knin i DC3 Karlovac-Vrbovsko-Delnice-Kikovica (stara cesta kroz Gorski kotar). U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, a kako javlja HAK trenutno za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto kao i iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto. Za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.

Ciklona s frontalnim sustavom koja se formirala nad Jadranom uz istodobno jačanje grebena anticiklone sa sjeverozapada kontinenta u nastavku dana donijeti će izrazito nepovoljne vremenske prilike. Prevladavati će oblačno vrijeme uz povremenu kišu i lokalne grmljavinske pljuskove, a na krajnjem sjevernom dijelu uz susnježicu i snijeg. Šibenski kraj upravo je granično područje hladnog i toplog sektora ciklone pa se tek kasno navečer prema prognozama modela očekuje da će i na gornjim plohama gdje se stvaraju oborine temperatura postupno prijeći u negativne vrijednosti što će omogućiti da susnježica i snijeg počnu padati i u nižim predjelima, osobito u Bukovici i dijelu Ravnih kotara.

Uz umjerno jaku do jaku buru temperature zraka kretati će se između 4 i 6°C uz obalu te od -1 do 4°C u zaleđu.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com