Ekstremna kiša u Australiji: Za 24h palo 379 litara po metru četvornome!

Hitne službe Novog Južnog Walesa u Australiji izvele su 42 spašavanja od poplava, uključujući evakuaciju staračkog doma te izvlačenje ljudi iz automobila nakon što su intenzivne kiše izazvale bujične poplave. Kako prenose lokalni mediji hitne lužbe zaprimile su više od 600 poziva za pomoć diljem južne obale, Illawarre-a i gradskog područja Sydneya.

Zamjenica zapovjednika južne zone, Sharon Fox, rekla je da su brojne škole i ceste u većem dijelu Illawarre i južne obale morale biti zatvoren zbog nevremena koje je još uvijek dinamično i vrlo opasno.

Dom za starije osobe Culburra u Shoalhavenu trebao je pomoć pri evakuaciji nekih štićenika u četvrtak ujutro u 1.45h zbog poplave i velikog prokišnjavanja krova, zbog čega je iz doma trebalo ispumpati vodu. Jedna obitelj je također morala biti evakuirana tijekom noći kada im je poplavljena kuća na plaži Culburra, gdje je u roku od sat vremena palo gotovo 100 litara kiše.

Greenwell Point sjeverno od Jarvis Baya tijekom 24h primio je nevjerovatnih 379 litara kiše, pri čemu je 178 litara palo u razdoblju od samo dva sata.

U Wollongongu palo je ukupno više od 100 litara kiše, dok je u južnim predgrađima Sydneya, uključujući Marrickville, Little Bay, zračnu luku, Sans Souci i Peakhurst, palo više od 50 litara po metru četvornome.

“Čimbenik koji je pridonio ovako obilnim oborinama su visoke površinske temperature mora koje su iznad 27 stupnjeva kod Sydneya i Illawarre”, rekao je Jonathan How, viši meteorolog u Uredu za meteorologiju.

Visoke površinske temperature mora uzrokovale su vlažnije uvjete u Sydneyu i učinile da je više vlage dostupno za pljuskove i oluje, kazao je.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com